Recept | Citromos-fahéjas fánk

Úgy érzem, a blog lassan kezd átalakulni - ez félig-meddig tudatos. A csináld magad, olcsó cuccok, turizások, tortadíszítés tematika he...


Úgy érzem, a blog lassan kezd átalakulni - ez félig-meddig tudatos. A csináld magad, olcsó cuccok, turizások, tortadíszítés tematika helyét egyre inkább átvették a fotózásos, utazásos posztok. Ennek ellenére a sütiktől nem fogok végleg elköszönni. Bár kacifántos tortákra az elmúlt 2-3 évben már egyáltalán nem volt időm (sem kedvem), azért a sütögetés továbbra is az életem része.


Múlt karácsonyra egy fánksütő tepsit kaptam Viktortól, így viszonylag egészséges (értsd = nem olajban tocsogó) fánkokat tudok készíteni. Ezek lényegében fánk alakú muffinok, de nagyon muris őket kinyomkodni a formába, és szerintem szebben is néznek ki, mint a muffinok.

Ezt a citromos-fahéjas fánkot két, Pinteresten talált receptből gyúrtam össze. Harmadik nekifutásra lett csak tökéletes, de így már nyugodt szívvel osztom meg a receptet veletek is. Eleinte vajas tésztát használtam, de az mindig szörnyen beleragadt a fánksütő tepsibe (hiába olajoztam ki vékonyan az alját), így váltanom kellett. A tésztába legutóbb már pici olaj került a vaj helyett, így szuper lett a végeredmény. Na és az íze? Olyan, mint egy vásáros kürtőskalácsé. Ki mondta, hogy fahéjas sütiket csak karácsony környékén lehet enni? 


Citromos-fahéjas, sütőben sült fánk

Hozzávalók 1 tepsihez (12 db fánkhoz):

  • 1 bögre finomliszt (kb. 8 evőkanál)
  • 1 citrom megmosott, lereszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 50 ml étolaj + pici a tepsi kikenéséhez
  • 50 ml tej
  • fél citrom leve
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb műanyag tálban összekeverjük a lisztet, a citromhéjat, a kétféle cukrot és a sütőport.
  2. Egy másik, kisebb tálkában villával, vagy kézi habverővel alaposan összekeverjük az étolajat, a tejet, a citrom levét és a tojást.
  3. A nedves masszát a száraz hozzávalókhoz adagoljuk, amíg homogén tésztát nem kapunk.
  4. A fánksütő tepsit (az enyém innen van) vékonyan kikenjük étolajjal, majd kb. kétharmad részéig megtöltjük a mélyedéseket a fánktésztával.
  5. Ha nincsen habzsákunk (nekem sincs), egy sima uzsis zacskó segítségével is adagolhatjuk a tésztát. A masszát óvatosan a zacskóba kanalazzuk, majd a sarkán ollóval kb. 1 cm átmérőjű nyílást vágunk.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük a fánkokat.
  7. Ha kicsit kihűltek, kivesszük őket a tepsiből. Mindkét oldalukat megkenjük picit olvasztott vajjal, majd fahéjas kristálycukorba forgatjuk. (Az egyik receptben belemártják a fánkokat a vajba - én is próbáltam, de túlságosan magába itta a vajat a tészta, nem ajánlom. Egy kis mokkáskanállal könnyen szét tudjuk oszlatni az olvasztott vajat a fánk külsején, anélkül, hogy az teljesen átázna tőle. Épp csak annyi vajra van szükség, hogy a fahéjas cukor megtapadjon az amúgy is még langyos fánkokon). 




Ti szeretitek a fahéjas sütiket? :)


Olvastad már?

0 hozzászólás

Flickr Images